Een magische avond op I-muri

“Buonasera”

“Ciao Ierma!”

Ik open de poort voor Bruno en Marta met in hun kielzog Ambra en Carmellino. Marta geeft me ondanks alle coronavoorschriften een dikke knuffel en ik laat haar. Ze is te lief en enthousiast om haar tegen te houden en eerlijk …. ik vind het heerlijk om mijn Italiaanse pleinbuurvrouw te omarmen.

“Venite. Vi faccio vedere il vostro posto.”
Al kakelend lopen ze mee richting het zwembad waar we stoelen en banken omheen gerangschikt hebben. Per huishouden hebben we de juiste hoeveelheid zitplaatsen gecreëerd voor de gasten die al op het park zijn en voor de gasten die we van buitenaf uitgenodigd hebben. Tussen de setjes hebben we een ruime meter afstand gehouden. Daarmee gaan we tussen de coronaregels van Nederland en Italië in zitten, want in Italië moet je een meter afstand houden en in Nederland anderhalve meter. De kids en tieners mogen, op z’n Hollands, naast elkaar op lange banken zitten. Zo konden we toch iedereen kwijt, want niemand wil dit missen.

Vanavond geven Bas en Camilla een concert. Tijdens de pizza-avond kregen we een klein voorproefje en de hele dag is er al gerepeteerd. Fred heeft de vuurschaal aangemaakt en Daniël heeft overal lichtjes ophangen. Ik loop nog even langs de groepjes met hapjes. Ik heb per huishouden een bordje klaar gemaakt en gevraagd of iedereen zelf iets te drinken mee wil nemen. Op die manier komen we de regels zo goed mogelijk tegemoet.

Wanneer ik plaats neem naast Fred, neem ik het feeërieke schouwspel in me op. Het begint langzaam te schemeren en ik laat mijn ogen over de mensen om het zwembad gaan. Onze vakantiegasten; mijn lieve vriendin Marjolein en Henk en Bonnette die het beheer dit jaar voor hun rekening nemen; Margot met kids die een huis in de buurt hebben en al jaren lieve vrienden zijn; Bruno en Marta met kids die aan het plein wonen; Beppe, onze burgermeester en vriend; Sabrina de architect en lieve vriendin en Marisa en Fulvia van het massagecentrum. Langs de lange kant van het zwembad zitten de kids en tieners naast elkaar op banken. Ze hebben nu al feest. 😊 Aan de andere lange zijde van het zwembad tussen de pilaren en met zicht op de vallei erachter staan Bas en Camilla. Bas op een kruk met gitaar op schoot en Camilla in een prachtige lange jurk met een microfoon.

Dan komen de eerste klanken die weerkaatst worden tussen de omliggende heuvels. Zoete Italiaanse liedjes, bekende meezingers, zomerhits en golden oldies. De stem van Camilla daalt als een helder licht op ons neer en brengt iedereen in een sfeer van extase.
Ha, Murazzano, eat your heart out! Waar wij normaliter de klanken van de concerten onder de toren horen, mogen zij nu meegenieten van de muziek die bij ons vandaan komt. Ik voel een competitie opkomen, hahaha.

Er wordt druk ge-facetimed met het thuisfront om ze mee te laten genieten en ik stuur regelmatig een filmpje naar mijn tante, de moeder van Camilla. De Italiaanse vader van Camilla is overgekomen uit Roemenië om live mee te genieten van dit schouwspel.

Dan mag Rebecca ook een liedje zingen. Ze heeft al een paar maanden online zangles van Camilla en vindt het ontzettend spannend. Ze zingt echter de sterren van de hemel en krijgt de smaak lekker te pakken.
Wanneer Camilla en Bas ‘Papa l’americano’ inzetten, kan Carmellino het niet meer houden. Hij springt op en gaat naast Camilla staan. Hilariteit alom en Bas zet de muziek opnieuw in. Carmellino brengt een onvervalste Napolitaanse versie ten gehore en iedereen is laaiend enthousiast.

Bij ‘We are family’ zingt het hele zwembad mee. Camilla weet de groep op te zwepen en na de mannen, zingen de vrouwen, dan de kids en vervolgens iedereen. De intieme sfeer, de setting en de lichtjes … dit is ongetwijfeld een van de meest magische avonden op I Muri ooit.

Na afloop van het concert en het uitzwaaien van alle gasten van buiten het park, vallen we moe maar voldaan op ons eigen terras neer. We wentelen ons nog even in het gevoel van saamhorigheid en geluk dat we hebben mogen ervaren. Corona was even heel ver weg.

Dit was vorig jaar op 16 juli in Bonvicino. Het was zo betoverend, dat we dit gevoel terug willen halen en met zo veel mogelijk mensen delen.

Daarom organiseert I Muri in samenwerking met Bas en Camilla op zaterdagavond 27 maart om 20.30 uur een online concert. De setting kunnen we niet evenaren, maar we gaan ons uiterste best doen om de sfeer bij jullie thuis te brengen. Italiaanse liedjes afgewisseld met zomerse nummers en beelden van Italië.

Wil je even weg van Corona en terug naar Italië? We nodigen je van harte uit om bij dit concert aanwezig te zijn. We vragen een kleine bijdrage ter ondersteuning. Zowel de toeristenbranche als de muziekindustrie heeft het zwaar gehad dit afgelopen jaar en een steuntje in de rug duwt ons weer in de juiste richting. Wat echter voorop staat, is jullie (en onszelf) een heerlijk Italiaanse ervaring bezorgen! 😊

Je kunt zelf je bijdrage bepalen. Kies voor € 10,-, € 20,- of kies voor een vrije gift vanaf € 20,-. Via onderstaande links kun je een ticket bestellen naar eigen keuze. Je krijgt daarna een mail met code en uitleg hoe je op 27 maart in kunt loggen.

Alvast enorm bedankt voor je hulp en we hopen, dat je er bij kunt zijn op zaterdag 27 maart.

Ciao!