Een nieuw zwembad

Het is inmiddels al weer vijf jaar geleden, dat we het nieuwe zwembad bij I Muri installeerden. Een van de betere beslissingen.

Toen we vijftien jaar geleden ons pand kochten was er nog geen zwembad. Fred wist op Marktplaats een tweedehands zwembad te bemachtigen. Het was een stalenwand bad, dat je in moest graven van 8x4 meter. Leek ons destijds best groot en het bad heeft dan ook tien jaar lang prima voldaan. De laatste twee jaar daarvan echter, leek het bad steeds kleiner te worden. Waar we ooit met 3 accommodaties waren begonnen, was dat in de loop der jaren uitgebreid naar 6 accommodaties. Op een zondag zaten we samen op het terras bij ons eigen huis en keken door de oleanders neer op het zwembad. We schoten bijna tegelijkertijd in de lach.
“Denk je dat we nog een jaartje kunnen of moeten we nu echt een nieuw zwembad voor volgend jaar gaan regelen”, vroeg ik aan Fred. Onze gasten zagen eruit als haringen in onzes ovale ‘ton’ en we besloten op dat moment, dat we echt stappen gingen ondernemen.

We hadden al eens rond gekeken, dus we wisten al redelijk waar onze voorkeur naar uit. We zetten onze wensen nog eens op een rijtje en vroegen offertes aan. Verschillende zwembadboeren kwamen de situatie ter plaatse inspecteren en Fred struinde internet af naar methodes, tips en don’ts. Onze keuze viel op een zwembad bij Aquasilver in Limburg in pakketvorm met alles erop en eraan. En zo ging eind oktober 2015 het oude bad eruit en werd er het gat uitgegraven tot een megagat. Eind februari 2016 ging een transport met zwembad-bouwpakket richting Italië om daar keurig op 1 maart te arriveren.

In de tussentijd was ook Fred met team aangekomen in Bonvicino en hij kon daar de lang verwachte vergunning voor de bouw van het grotere zwembad ophalen bij de gemeente. Blij met dit bericht -maandag vergunning ophalen en dinsdag bouwen- toog hij vol goede moed maandagochtend naar de comune. Tja, het zou Italië niet zijn als dat allemaal vlekkeloos verliep, dus inderdaad … vergunning lag niet klaar! Een vaag verhaal, dat er nog niet betaald zou zijn voor de rechten, maar kwam er op neer, dat de geometra van de comune (soort bouwkundig aannemer) de papieren niet klaar had liggen.

Wij worden daar niet meer warm of koud van, want na tien jaar Italiaanse taferelen zijn we het gewend en hebben we er het volste vertrouwen in, dat het uiteindelijk allemaal wel goed komt. Daarbij is het niet onbelangrijk, dat je de juiste contacten hebt. Waar in Nederland vaak voor de aannemer met de goedkoopste offerte wordt gekozen (okay, een enkele keer neemt iemand de moeite om referenties te vragen), weten wij hoe belangrijk het is, dat je niet voor de goedkoopste, maar voor de aannemer met de juiste contacten kiest. Als jouw combinatie van architect, aannemer en gemeente dusdanig is, dat ze op dezelfde lijn zitten, dan weet je zeker, dat je project gaat slagen en heel waarschijnlijk ook nog binnen de geplande tijd.

Eind april stond ons bad klaar voor de eerste gasten van seizoen 2016.
En wat een geweldig resultaat was het. Een zwembad van 5x12 meter, een trap over de hele breedte waar je ook lekker op kunt zitten en een heerlijk tegelterras rondom. Fred heeft er ook een vast afdak bij gemaakt met oplaadpunten voor je mobiele device. Zo kun je heerlijk een middag op je bedje genieten, niet te heet in de schaduw en van alle gemakken voorzien.

Ja, zonder meer een van de beste beslissingen van de afgelopen jaren.