Over toeristisch ondernemen in coronatijd

Het is al weer even geleden, dat ik een echte retreat organiseerde. Je kunt je voorstellen, dat vorig jaar niet echt florissant was qua toeristisch ondernemen. Waar we in januari 2020 nog dachten een mooi jaar tegemoet te gaan, lag eind maart ineens alles in de prullenbak. Daar kun je in blijven hangen, maar dan kom je niet erg ver. Zo steek ik ook niet in elkaar. Ik zie mogelijkheden, uitdagingen en ik leer gaandeweg zwemmen. Dit keer was het echter niet makkelijk om alternatieven te vinden.

De horeca vond mogelijkheden in het bezorgen van maaltijden en opende daarnaast afhaalloketten. In mijn hoofd draaide steeds een zinnetje rond waar tegelijkertijd enorme vraagtekens achter stonden: “Hoe brengen we Italië naar Nederland?” Toch liet het idee me niet los.

Tijdens een online meet-up met vrouwelijke ondernemers, kreeg het plan meer handen en voeten en besloot ik om de Italiaanse thuisvakantie te maken. Een project waarbij de ‘thuisgasten’ een week lang elke ochtend Italiaanse inspiratie online van me kregen. Zeven video’s met iedere keer een ander thema, recepten, (staycation) tips voor een Italiaans gevoel in hun eigen huis en Italiaanse weetjes. In twee weken tijd stond het hele concept en kon ik de eerste thuisvakanties verkopen.

Uiteraard wilden we ook onze accommodaties in Italië van leuke vakantiegangers voorzien voor zover dat mogelijk zou zijn. Ik hield alle berichten en ontwikkelingen goed in de gaten. Zowel in Nederland en België als in Italië en alle landen die onze gasten op weg naar I Muri tegenkomen. Ik merkte op Social Media, dat veel mensen vol vragen zaten en dat er behoorlijke misverstanden waren over regelgeving en wat er nu wel en vooral wat er niet mogelijk was. De sfeer op met name Facebook was behoorlijk grimmig en ik vond het zelfs een beetje paniek zaaien. Ontzettend jammer, want ik was er van overtuigd, dat een veilige vakantie in Italië best goed mogelijk was … met inachtneming van de regels.

Ik besloot daarop een aantal webinars te geven waarin ik uitleg over de regels, de uitdagingen en de mogelijkheden gaf. Altijd met informatie die up-to-date was en uit eerste hand van inwoners zelf. Die kunnen tenslotte het beste weergeven hoe een situatie ter plaatse is. Dankbaar zag ik, dat mensen de informatie zeer op prijs stelden en ik kreeg regelmatig nog berichtjes, ook na de vakantie, waarin ze hun waardering uitspraken.

Wat begon als een vorm van helpen, pakte voor I Muri uiteindelijk bijzonder goed uit. Door het geven van de webinars hadden veel luisteraars de weg naar onze site gevonden en dat resulteerde in meerdere boekingen. We konden daar mooi de leeg gekomen plekken mee vullen vanwege verschillende annuleringen en zo hebben we vorig jaar uiteindelijk vijf volle weken kunnen draaien. Dat is niets vergeleken met een gewoon jaar, maar toch … wij waren er blij mee.

Toen ik afgelopen september besloot om nog een paar dagen naar Italië te gaan om mijn administratie en andere liggende zaken daar af te handelen, borrelde een verlangen in me op. Een verlangen om die dagen werken in mijn bedrijf aan te vullen met werken aan mijn bedrijf. En hoe kun je dat beter doen dan in goed gezelschap?
Ik vroeg mijn vaste side kick en vriendin Marjolein of zij zin had om mee te gaan en daarnaast zette ik heel klein op social media een uitnodiging aan vrouwelijke ondernemers om mee te gaan. De behoefte was onwaarschijnlijk groot, dus binnen anderhalve week zat ik 'vol'. Nu gaat dat wel snel in coronatijd, hoor, want waar ik normaliter maximaal acht dames mee kan nemen, konden er nu maar drie komen.

Maar wat een leuke dagen hebben we gehad. Ik mag het geen retreat noemen, want ik had echt niets geregeld (nou ja, op de achtergrond wel natuurlijk). Het was puur de uitnodiging om mijn dagen in Italië met me mee te komen werken, te sparren met elkaar onder de aperitivo en lekker te eten. En dat is goed gelukt! Daarmee is het idee ontstaan om vaker een 'werk-aan-je-bedrijf' retreat te plannen met een minimum aan organisatie. Vrijheid blijheid zeg maar. Voor mij ook fijn, want dan kan ik zelf (nog) meer mee genieten en ook werk gedaan krijgen.

Nu ik achterom kijk naar de afgelopen maanden, dan is het duidelijk, dat naast alle uitdagingen, tegenvallers en teleurstellingen, de coronacrisis ook tot het ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden heeft aangezet.
Het geven van webinars, de Italiaanse thuisvakantie (nu een product in aangepaste vorm) en de Work your Bizz light edition.
Toffe formules. Dank corona, voor deze nieuwe kansen!

En zo gaan we 2021 in. Open, afwachtend, klaar voor actie en springen wanneer mogelijk. Het voorseizoen laten we even lopen. I Muri gaat in juli open dit jaar en er staan al meerdere weken vol geboekt. Fantastisch! Wat een fijne fans en avontuurlijke, spontane nieuwe gasten komen er weer aan. En voor het najaar staan er leuke arrangementen op het programma. Ja, inderdaad … ook de Work your Bizz light edition. Kijk eens of een dergelijke formule iets voor jou zou zijn. Een paar dagen ondergedompeld worden in La Dolce Vita en werken aan je bedrijf in goed en inspirerend gezelschap. Mij doet het in ieder geval goed en nu de planning voor 2021 rond is, kriebelt het al weer.